Home -

Ho’oponopono

Ho’ oponopono is een oude sjamanistische methode van de inheemse stammen uit Hawaï. Vrij vertaald betekent het: volmaaktheid herstellen.
In eerste instantie was Ho’oponopono bedoeld om (familie-) relaties te herstellen en daardoor werd het eeuwenlang op Hawaï in groepsprocessen gebruikt. In de vorige eeuw werd het gebruik van Ho’oponopono uitgebreid buiten de familiesfeer, voor een grotere diversiteit aan problemen en individuele processen.

Door verschillende oorzaken in ons leven raken we verwijderd van de volmaaktheid die wij van nature zijn en komen we in een staat van disbalans terecht.  Door het beoefenen van Ho’oponopono worden we gereinigd en wordt de disbalans geneutraliseerd, zodat de volmaaktheid hersteld wordt.

Ho’oponopono gaat er vanuit dat ieder van ons zijn leven creëert vanuit zijn eigen bewustzijn. Alles wat je meemaakt is een spiegel van wat er in jou leeft.
Ook degene die jou iets heeft aangedaan, heb je zelf aangetrokken op basis van jouw (onbewuste) overtuigingen en emoties.

Ho’oponopono is een simpel toe te passen, eenvoudige, liefdevolle en vreedzame methode, gebaseerd op vier pijlers: Liefde, Compassie, Vergeving, Dankbaarheid.

Ho’oponopono kent drie kerngedachten. De eerste is dat iedereen volledig, maar dan ook absoluut volledig, verantwoordelijk is voor alles, maar dan ook absoluut alles in zijn of haar leven. De tweede kerngedachte is dat het wissen van pijnlijke herinneringen je in een staat van volkomen vrijheid en volmaaktheid brengt. De derde kerngedachte is dat je het proces zijn werk moet laten doen, of eigenlijk God, de Liefde, of het Universum zijn werk moet laten doen en dat kan alleen wanneer je de gehechtheid aan de uitkomst loslaat.